Spring naar de inhoud

2

Gehoorzaamheid, natuurlijk ouderschap, nadelen van straffen en belonen

Het kan heerlijk zijn als de belangen van jou en je kind samenvallen. Er is harmonie in huis en de humeuren blijven goed. Maar als jullie belangen botsen, wat dan? Verlang je dan gehoorzaamheid, zoek je een compromis, of ga je positief belonen? Er zijn zoveel 'technieken' om uit te kiezen.

"Wanneer de angst voor straf, de angst niet beloond te worden of de angst voor onthouding van prettige dingen, leidend is voor de keuzes die je in het leven maakt, dan is er geen sprake van vrij en ongedwongen creatief en leergierig zijn". - Phanta Rhei read more

troosten, omgaan met huilen, natuurlijk ouderschap, Aletha Solter

Huilen kan opluchten. Denk aan een huilbui die je hebt gehad in een veilige omgeving, in de buurt van iemand die je vertrouwd en lief hebt. Het kan heel opluchtend werken. Onderzoek toont aan dat tranen stresshormonen zoals cortisol bevatten. Je verdriet wordt dus letterlijk afgevoerd door huilen.

Huilen als reiniging

Er zijn verschillende benaderingen van huilen binnen de stroming van natuurlijk ouderschap, maar allemaal hebben ze een overeenkomst: vertrouw op je kind en maak het niet onnodig weerlozer dan het is. Hoe ziet dat er in de praktijk uit, je kind vertrouwen als het huilt? Het is een beetje afhankelijk van de leeftijd, maar het komt op het volgende neer: kijk wat je kind aangeeft nodig te hebben. Als we de Yequana Indianen die Jean Liedloff bestudeerd heeft in haar boek 'the continuum concept" (Of 'op zoek naar het verloren geluk' in het Nederlands) als voorbeeld nemen, dan zien we dat moeders daar liefdevol en met aandacht beschikbaar zijn, maar dat ze niet meteen naar hun kind toegaan als het huilt. Ze wachten tot het kind naar hen toekomt. (dit geldt dus vanzelfsprekend niet voor babies). In Nederlandse ogen is kan dit best raar lijken. Als je er mee oefent zie je al snel dat je kind heel goed kan aangeven wat het nodig heeft. Mijn kleine (nu net 2) komt meestal direct met uitgestrekte armpjes op mij af. Soms is ze gevallen en huilt ze, maar blijft ze even liggen en speelt dan weer verder. Het uitgangspunt is: vertrouw dat je kind weet wat het op dat moment nodig heeft: misschien is dit nabijheid, maar misschien wil het het zelf oplossen en het meteen nog een keer proberen. Het idee is om hun gevoel van zelfredzaamheid in stand te houden. Wanneer een kind een keer ervoor kiest om op zijn plek te blijven en daar te huilen, dan voelt dat op dat moment voor hem misschien het beste. Het is wel moeders taak om dan liefdevol haar beschikbaarheid te laten zien. Je bent wel in de buurt, bevestigt zijn pijn of verdriet en maakt of houdt even oogcontact. read more

3

Thailand, reistips, wasnotenshampooIk hou van reizen. Veel en ver reizen. In mijn twintiger jaren ging ik vrijwel ieder jaar een paar maanden backpacken. Mijn favoriete bestemming is Azië. Onbezorgd trok ik met mijn fototoestel van Indonesië naar Thailand, naar Myanmar & Maleisië. Nog steeds de beste investering die ik ooit gedaan heb. Laat een tekort aan budget je nooit tegenhouden. Deze investering kon ik zelfs doen als student door wekenlang op rijst leven, te fietskoerieren en af en toe een trouwreportage te doen. Zo leefde ik met een budget van zo'n € 1200,- 3 maanden in Azie. Wat overigens heel goed kan/ kon. Reizen gaf mij als bescheiden opgevoede Oost-Groningse met diepe honger naar avonturen, een grote kans op een open blik. Reizen heeft mij laten zien dat ik autonoom en zelfredzaam ben. En dat er culturen bestaan die de Nederlandse gastvrijheid doen verbleken. Gastvrijheid, niet op de manier van "Hier, neem mijn boodschappenkarretje maar, maar dan wil ik wel jouw € 0,50 munt. Nee, van die gastvrijheid van: Kom hier in mijn hut van 3 bij 4 waar we met z'n 7-en wonen en eet ons beste eten. En ga weg met je geld, je bent onze gast. Snif." Nu heb ik een man en een kind en hou ik nog steeds van reizen: veel en ver. In de praktijk ga ik nu stukken minder vaak en minder ver dan in mijn dromen, maar als ik ga, dan geniet ik als een dolle.

Zeepnoten, wasnoten, wasnotenshampoo maken, reistips

Zeepnoten

 Om mijn bagage minimaal te houden, nam ik vroeger mini's mee: mini tandpasta, mini bodylotion, mini shampoo. Afijn, je snapt het wel. Bij elkaar toch weer een maxi toilettas vol. Nu gebruik ik dergelijke misbaksels van de petroleumindustrie niet meer. Tegenwoorden neem ik een stuk of 5 wasnoten mee. In wasnoten zit namelijk een stof die 'saponine' heet. En dat is wetenschaps voor 'zeepachtig verschijnsel'. Dit is een plek waar je wasnoten kunt kopen. Kant en klare wasnotenshampoo kan ook: klik hier.

Wat kun je met zeepnootschuim doen?

  • Wasnoten doe je in een lege fles of pot met wat water. Ik geef de voorkeur aan een lege ketchupfles, want daar kun je zo lekker zeepnootshampoo mee op je hoofd spuiten. Op vakantie improviseer ik gewoon met wat ik voor pot of fles ik voorhanden heb. Doe een kop water bij je zeepnoot. Laat het weken (minimaal 1 uur). De noot wordt lekker zacht en geeft al zijn zeepachtige goedheid af aan het water. Serieus: als je de fles na een paar uur schudt, dan schuimt het dolle schuim je tegemoet. Komt dat allemaal uit 1 zo'n gerimpeld uitgedroogd wasnootje? Oh jawel hoor! Als je een shampoo met nog meer zeepkracht wilt maken, kook de wasnoten dan een minuut of 10 in 2 koppen water en laat het afkoelen.
  • read more

    46

    No PooIk ben sinds 1 jaar shampoo vrij! Hiermee bedoel ik dat ik mijn haar niet meer shampoo was. De niet shampoo gebruikende mens heeft zelfs een eigen beweging: de no-poo'ers. Het was een jaar van experimenteren, want ik wilde toch wel vol en knisperschoon haar. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op, mijn goede vriend, baking soda. Dankzij dit simpele witte goedje lijkt mijn haar voller, ruikt het lekker en zit er zelfs soms een beetje slag in mijn ueberstijle haar. Ok, je moet heel goed kijken, maar toch!

    Wat is baking soda?

    Er bestaan veel misverstanden over baking soda. Het wordt wel eens verward met bakpoeder. Nu lijken deze 2 stoffen wel aardig op elkaar, maar voor shampoo werkt baking soda het beste.

    zelf shampoo maken van baking soda, no pooEen pakje kost rond de € 1,75. Het makkelijkst is om gewoon op zoek te gaan naar deze oranje rakker in de toko. Of bestel het bijv. hier online.

    Met dit pakje doe ik ongeveer een half jaar. Dat is dus veel shampoo voor weinig!

    Voller haar

    Natuurlijk heb ik door de baking soda er niet echt meer haren erbij gekregen. Besef ook bij alle reclames die je ziet voor voller haar; het aantal haarzakjes dat je hebt ligt vast. Geen enkele shampoo kan ervoor zorgen dat jij meer haren op je hoofd krijgt. Mijn haar lijkt alleen wel voller. Ik had met shampoo alleen op de dag van het wassen vol en luchtig haar, daarna werd het weer slapper en vetter en moest ik het weer wassen. Doordat je talgproductie niet meer zo verstoord wordt door de grove ontvettende werking van shampoo, krijgt je haar een natuurlijk vetlaagje. Hierdoor valt mijn haar luchtiger. Ook gebruik ik een borstel van echt varkenshaar die dat kleine beetje natuurlijke talg over mijn haar verdeelt voor glans en volume.

    RECEPT

    Benodigheden: 1 eetlepel baking soda, 1 mok kokend water, een lege shampoo, of ketchupfles.

  •  Doe 1 eetlepel baking soda in een mok.
  •  Schenk een beetje kokend water erop en roer dit om. De baking soda gaat nu bruisen, roeren dus! Als er na het roeren nog baking soda te zien is, schenk er dan meer kokend water op en roer. Tot alles is opgelost. Dan is er rust en vrede op aarde en in de mok.
  • Doe het in een lege shampoofles, of in een lege ketchupfles (want dat spuit zo lekker op je hoofdhuid).
  • Voor gebruik laat ik altijd wat warm water in de fles lopen. Dan heb ik meer shampoo en voelt het lekker warm aan.
  • read more