Spring naar de inhoud

Natuurlijke middelen tegen wormpjes bij kinderen

Natuurlijke middelen bij wormpjes voor kinderen aarsmadenIk zie op o.a. de Facebook pagina voor natuurlijk ouderschap dat er geworsteld wordt met wormpjes bij kinderen (mmm, dit levert een vreemd plaatje op in mijn hoofd). Wormpjes, of het nog meer poëtische woord 'aarsmaden', kunnen zorgen voor vervelende klachten. Je kunt het herkennen aan dat er gekrabd wordt aan de anus. Ook zie je wormpjes in de ontlasting zitten. Ze zijn klein, wit en beweeglijk. Je kleintje kan daarnaast donkere kringen rond de ogen krijgen en een beetje onrustig worden. Het slapen kan verstoord worden, doordat de vrouwelijke wormpjes bij voorkeur 's nachts naar buiten kruipen, om eitjes te leggen rond de anus. Dit zorgt weer voor jeuk. Door het krabben, komen de eitjes onder nagels en besmet je kleintje zichzelf opnieuw.

Natuurlijke remedie tegen wormpjes bij kinderen (en volwassenen)

Wormpjes blijven maar kort in het lijf. Na 2-3 dagen zijn ze er weer uit. Je kunt er dus redelijk snel vanaf zijn. Het probleem is meestal dat je jezelf steeds opnieuw besmet. Om te zorgen dat ze ook wegblijven kun je het volgende doen:

  • Uien helpen tegen wormpjesKnip de nagels kort. Dan komen er geen wormeitjes onder tijdens het krabben.
  • Was het beddengoed + ondergoed regelmatig.
  • Laat een fijngesneden ui 1 nacht weken in 250 ml water (een flink glas). Zeef de uit eruit en drink wat van het sap op de nuchtere maag. Echt lekker is het niet, maar het smaakt niet zo uiig als je zou denken. Wormpjes hebben een hekel aan de scherpheid van ui. (Bron: Nieke Munning van Foodreflex)
  • Eet tijdelijk geen suiker en witmeel. Zo laat je de bloedsuikerspiegel met rust. Hierdoor heeft het kind constantere energie en niet van die dipjes en pieken. Wormpjes voeden zich graag met deze snelle koolhydraten.
  • Behandel het hele gezin. Zo voorkom je kruisbesmetting.
  • Was de handen na elk toiletbezoek
  • Was de anus en smeer er wat kokosolie op voor het slapengaan. Kokosolie desinfecteert en creëert een minder prettige omgeving voor de wormpjes.
  • Geraspte wortelen en knoflook. Je kunt beide raspen (een heel klein beetje knoflook doen en veel wortel). Breng het op smaak met rozijntjes, honing, beetje olie en azijn en geef daar hapjes van gedurende de dag. Ook als de wormpjes weg zijn, nog 2-3 dagen doorgaan. (Bron)
  • Een pilletje van de apotheek nemen (mebendazol) kan natuurlijk ook, maar ik ben zelf niet bekend met de werkzame stof, dus probeer het liever natuurlijk.

Hoe zorg je dat wormpjes ook echt wegblijven?

Mijn ervaring is dat ze zo weer weg zijn met deze tips, maar dat je bovenstaande tips vooral nog even vol moet houden tot een paar dagen na die tijd. In ieder geval 2-3 dagen nadat ze weg zijn. Dan is de kans het grootst dat ze ook weg blijven.

Zie ik nog iets over het hoofd? Hebben jullie nog goede tips?

55 reacties op “Natuurlijke middelen tegen wormpjes bij kinderen

    1. natuurlijke tips

      Je kunt ook een knoflook teentje roosteren, schillen dan goed onderdompelen in olijfolie en dat 2x per dag als zetpil in de anus stoppen. Voor kinderen neem je 1/3 knoflook teentje en een volwassen persoon kan een hele knoflook teentje nemen (als t maar niet te groot is). Het werkt echt als super middel. Je darmen worden schoongespoeld. Parasieten gaan dood. En je darmen nemen voeding beter op, waardoor vele tekorten zoals ijzertekort vanzelf weer goed komt.

      Reageren
  1. Moira

    hallo, bedankt voor je post!
    Bij het lezen van dit stukje raak ik even de weg kwijt: Suiker en witmeelvrij eten is altijd goed voor je kleine, omdat het de bloedsuikerspiegel met rust laat. Hierdoor heeft het kind constantere energie en niet van die dipjes en pieken. Bij wormpjes is het helemaal aan te raden om even suiker en witmeelvrij te eten.
    Is het juist andersom bedoeld? witmeel en suiker laat onze kinderen en onszelf juist pieken en dalen beleven. En het is juist lekker voor de wormpjes. En het is juist om het even te laten liggen?
    klopt dit?

    Reageren
  2. Siska

    Hallo,
    Als echtgenote van een akkerbouwer ben ik blij om te lezen dat uien ook hier tegen helpen 😉 . Mijn zoontje van 6 heeft regelmatig last van wormpjes maar hij lust absoluut geen uien, laat staan een aftreksel van rauwe uien. Ik heb het wel geprobeerd met wat honing erdoor maar ik las net dat je beter geen suiker en witmeel kunt geven. heb je misschien een tip om het voor kinderen iets aangenamer te maken?
    De rest van het gezin heeft nooit last van wormpjes. zou het ermee te maken kunnen hebben dat mijn zoontje van 6 een trage stoelgang heeft?

    Reageren
    1. Annemieke

      Het spelen met aarde schijnt ook ervoor te zorgen dat je wormpjes kunt oplopen. Misschien speelt jullie zoontje meer buiten dan jullie ;-)? Het blijft lastig om het echt lekker te maken. Het uienwater heeft niet zo'n scherpe smaak als je zou verwachten. Je zou een eetlepel door de yoghurt kunnen doen bijv. Misschien in kleine beetjes vermengen met wat hij op een dag eet? Anders de wortel/ rozijnenmix eens proberen.

      Reageren
  3. anoniem

    Ik heb op deze moment last van die wormpjes, het is nu 00:19u en kan niet slapen, morgen ga ik naar de winkel om pilletjes. Maar weet iemand iets wat voor NU werkt? Aub?

    Reageren
    1. Annemieke

      Ik weet het niet. Ik gebruik geen vaseline, omdat het de huid nogal afsluit en een petro-chemisch product is. Liever kokosolie voor mij:-)

      Reageren
  4. Dam

    Wat een goede tips! Vooral ook omdat mijn dochtertje een flinke allergische reactie heeft gehad op de mebandazol. Op aanraden van de apotheker zit ze nu aan de knoflookpillen ?

    Reageren
    1. Annemiek

      Knoflookpillen? Wat handig! Kun je die gewoon bij de drogist kopen? En hebben ze jouw dochtertje geholpen? Ik hoor het graag, dan voeg ik het als tip toe aan mijn artikel 🙂

      Reageren
  5. Patricia

    Wat ik verwarrend vind is dat jij schrijft dat de wormpjes na een paar dagen weg zijn. Waarom moet je dan, als je de pillen van de apotheek neemt, 14 dagen wachten voordat je tweede pil moet slikken? Volgens hun info hebben eitjes 14 dagen nodig om uit te komen.

    Reageren
    1. Annemiek

      Als ik het goed begrijp kunnen de eitjes buiten het lichaam 10-14 dagen in leven blijven. Ze leggen hun eitjes 's nachts rondom de anus, dus die zou ik goed schoon houden.

      Reageren
  6. Name*

    Ik heb er nu ook heel erg last van laatste tijd masr ze gaan maar niet weg als ik rauwe eet of uiensap drink is me ontlasting vol met die dingen is dat een goed teken of midergoed?

    Reageren
  7. Ano

    Ik heb erg veel last van wormpjes eerst nog nooit gehad maar ik ga nu met eenn jongen die ze elke halfjaar wel heeft hij is al erg vaak bij de dokter geweest en we weten niet meer wat we moeten doen

    Reageren
  8. Name*

    Mijn zoontje van bijna 4 heeft ze ook heel vaak (zijn tweelingbroertje heeft nergens last van..). Ik maak een mengseltje van olijfolie, teentje uitgeperste knoflook en wat tea tree olie en smeer dat om/om de anus. Weg jeuk en na een paar dagen weg wormpjes!

    Reageren
  9. Boes

    Mijn oma gebruikte voor mij vroeger een knoflookteentje in olijfolie als zetpil en de wormpjes verdwenen de dag erna als sneeuw voor de zon ?

    Reageren
  10. ANONIEM

    Hoi, ik heb er de laatste tijd ook heel veel last van, ik was mijn anus gewoon goed en hoop dat ik daarmee de wormpjes weg kan wassen maar na het douchen krijg ik altijd enorme jeuk en ik kan er maar niet afblijven en dan ga ik krabben en voor ik het weet zitten er weer van die vieze wormpjes op mijn vingers. Ik smeer wat Sudocrem op mijn anus. Is dat goed?

    Reageren
  11. joyce

    annemiek, wij kregen vroeger van mijn moeder uienwater met ranja, en als ik de geur van uienwater ruik komt de smaak zo weer boven, ik vond het lekker! de ranja lijkt suiker, maar je kan tegenwoordig in iedere supermarkt dixap kopen wat voor 100%uit vruchten bestaat zonder toegevoegde suiker.
    in ieder geval hielp het wel!

    Reageren
  12. Peg

    Voor nu heb je hier niets meer aan Hannie, maar voor een volgende keer:

    Wat mijn dochter van 4 (en mijzelf vroeger) altijd heeft geholpen, is met een wattenstaafje (of, minder fris maar wel doeltreffend, je vinger) met flink wat vet zoals harde kokos olie of desnoods vaseline even naar binnen en de meeste wormpjes kapot drukken. Wel goed de handen wassen daarna!

    Over het algemeen komt onze dochter daarna de nacht goed door omdat de jeuk weg is.

    Dochter heeft er nu ook last van, wij gaan vanavond de knoflookteen in olijfolie als zetpil maar eens proberen, dank voor deze tip Boes!

    Reageren
    1. Bo

      Wattenstaafjes, vingers of knoflook tenen in de kont van je kinderen stoppen... Waar gaat dit over?! Het moet je hobby zijn want a) het doodt niet de wormen, wat voor leuke tradities en verhaaltjes je van vroeger ook kent b) Er is een goed medisch bewezen alternatief dat ontzettend laag risico en wat niet aangrijpend voor het kind is...de mebendazol pil.

      Waarom moeten we is eigen leven maar vooral dat van onze onschuldige kinderen zo moeilijk maken?? Als je niets af weet van chemie of medicijnen, ga naar je apotheker of medisch arts.... Die helpen je. Daar is toch niks mis mee. Luister toch aub niet naar kwakzalverij.

      Reageren
  13. Annie

    Met goed licht en een goede spiegel kun je ze zelf met een tandenstoker verwijderen.
    Leg de spiegel op een krukje, zorg voor goed licht. Daar waar de jeuk zit anus met vingers voorzichtig beetje opentrekken en 'vangen' met de een tandenstoker. Direct van de jeuk af.

    Reageren
  14. Annie

    Knoflook zou ik NOOIT in de anus van een kind stoppen als zetpil, dit doet vreselijk, bijtend pijn!!
    En wormpjes kapokdrukken bestaat niet, dat kan niet. Hoogstens verplaats je ze.

    Reageren
  15. Els

    Mijn dokter gaf ooit als tip om het wormpje (meestal is het er maar 1) te verwijderen op het moment dat je hem voelt kriebelen. Ze zei: voorzichtig de billetjes een beetje van elkaar trekken en meestal komt het wormpje dan wel naar de uitgang (hij zit daar per slot van rekening al vlakbij).

    Ik pas dit nu al jaren toe bij mijn kinderen, ze worden nl gek van de jeuk van zo'n wormpje. Het werkt super en daarna kunnen ze lekker slapen. Soms is het wel even geduld of na een paar minuutjes nog een keer kijken. Maar wij laten ze niet meer zitten. klinkt een beetje raar misschien, maar bij mijn zoontje van 11 mag ik ze op deze manier ook nog weghalen. Zoals je begrijpt: alles beter dan die vreselijke kriebels.

    Bij mijn dochtertje is het wormpje soms al naar het plassertje gekropen, dus ik vraag altijd eerst of ze wil aanwijzen waar het jeukt en dan haal ik het daar weg. Vaak blijft het nog 5minuten flink nakriebelen, maar dan is de jeuk weg.

    Het is wel een beetje vergelijkbaar met het wattenstokje (+beetje vaseline), dat doen we soms ook.

    Doe je voordeel met m'n tip 🙂

    Reageren
    1. Es

      Hallo els
      Zo doen wij het hier ook. De vorige keer was het er gelukkig maar 1 en geen pillen nodig gehad. Vanavond had ons kindje weer zo een jeuk. Dus hup de bips de lucht in en met een wattenstaafje met wat vaseline hadden we m zo te pakken. Rondom de anus gewassen met koud water en drooggedept. Hierna wat sudo creme op en rond de anus. Gelukkig ligt ze nu te slapen

      Reageren
  16. N

    Je kan ook gewoon knoflook op eten...een teentje en zo een wurmen pilletje..dan zijn ze zo dood binnen 1 daggie.

    Reageren
  17. Rob

    Wel wat van last van de darmen laatste week buikpijn verstopt . Ontlasting ingeleverd onderzoek naar wormen uitslag over paar dagen. Wormen niet zichtbaar dus eerst afwachten of het is wat de dokter denkt. Toch heb ik een natuurarts ook even gevraagd naar tips bij wormen. Teentjes knoflook eten was zijn tip vinden de wormen niet fijn en soms wat gewone cola drinken. Cola maakt alles in je darmen kapot. Zelf drink ik echt nooit geen cola maar net paar slokken gehad en 10 min later moest naar toilet.

    Reageren
  18. Pingback: Kijk- en leestips #30 | Eigenwijzehuisje

  19. Roosje

    Hoi mijn dochtertje heeft er ook regelmatig last van en dan is het bijna altijd rond middernacht.Wat ik doe is knoflook fijn maken samen met olijfolie en dan op haar anus inwrijven klinkt raar maar het werkt.Het brandt even heel erg maar ze voelt wel gelijk verlichting en zoiezo altijd wormenkuur bij de hand maar dat werkt pas dag later.

    Reageren
  20. Marieke

    Sasja kind had ik ook flink last. Mijn moeder sneed dan een klein stukje van een stuk handzeep en gebruikte dat zoals een zetpil. Moet wel voorbij de interne sfincter, anders brandt ook dat, maar het hielp wel direct tegen de jeuk.
    Een klysma met water kan ook verlichting geven.

    Reageren
  21. kees

    mijn dochtertje ging in de nacht huilen. en ik ging bij haar kijken en toen zag ik paar wormpjes op haar anus. gelijk weg gehaald. en toen heb ik een ui beetje geperst. de jud beetje gesmeerd op haar kont. heeft echt geholpen. zij viel gelijk in slaap.

    Reageren
  22. ik

    Bij mijn zoontje heb ik regelmatig 's nachts een teentje knoflook in de luier gedaan. Gepeld, maar onbeschadigd, zodat 't niet gaat branden. Werkte erg goed.

    Reageren
  23. Wendy

    Graag zou ik horen of dat knoflook teentje in de anus echt geen pijn doet? Misschien door de olijfolie niet?... Mijn dochter lag echt te gillen en schreeuwen vd pijn net, en wij komen maar niet van die krengen af! Al jaren hebben we vaak infecties, zowel ik als onze jongste. Andere twee nergens last van.... zo raar. Ik loop nu bij een darm therapeut en het blijkt uit ontlasting onderzoek dat ze een verzwakte darmflora heeft en de klebsiella bacterie die er te veel zit. Werken nu een heel programma af aan hulpmiddelen, als probiotica enz. Ik hoop
    Zó dat het gaat helpen want ik weet me geen raad meer!???????????? Ze is 6 en krijgt zo vaak mebenzadol, ik word er horendol van. Ook ik slik t regelmatig omdat ik er last van heb en nu heb ik het niet maar slikken we als gezin het collectief maar weer. Gister de eerste pil genomen en vanavond weer zo erge jeuk ze werd gek. Ik heb maar een nieuwe pil gegeven vanavond uit onmacht ... ze werd helemaal gek, echt niet normaal. Zijn er nog mensen die adviezen hebben? Ik zelf ben al op een aanpassing in mijn dieet en meer vezelrijk eten en supplementen, vermijd nu gluten omdat dat heel gevoelig ligt bij mij, alles in de hoop ervan af te komen. Ook let ik zo veel mogelijk op de voeding van Mn dochter maar dat is niet altijd gemakkelijk met mijn mam die daar wat minder op let (????) en bij andere kinderen. Ze eet weinig suikers althans dat probeer ik, ze krijgt amper tarwe, etc ik doe echt zo Mn best maar het lijkt tot nog toe tevergeefs. Ik hoop dat we straks met de hulp van onze fantastische darmtherapeut hiervan af gaan komen want inmiddels HAAT ik die krengen wel zo erg..,,! Ik hoop dat ik nog tips krijg.

    Reageren
    1. Sonja

      Hoi Wendy, wat bij ons echt helpt om de nacht door te komen is een minisnippertje ui net in de anus te doen. Toen we een keer geen ui hadden, probeerde ik het met een stukje knoflook, maar dat ging branden en heb het verwijderd. Ik maak er echt geen 'zetpil' van, het is maar een klein snippertje om de uitgang goed uiig te laten stinken voor die beestjes. Het werkt super. Ik doe het voor het slapen gaan, net voordat de kriebel begint.
      Het zou fantastissch zijn als ze daarna ook weg zouden blijven, maar ook wanneer ik dit 1 of 2 weken doe, komen ze weer terug. De vraag blijft wanneer ze zichzelf voor het laatst besmet heeft..2 weken later kunnen de eitjes nl. nog uitkomen, vandaar die 2e pil na 2 weken. Het werkt super voor een rustige nachtrust, maar het roeit ze niet uit helaas. Maar in ieder geval geen gillend kind in de nacht, dat vind ik altijd zo zielig. Succes, ik hoop dat de darmtherapeut opheldering kan geven, maar vooral ook oplossingen!

      Reageren
  24. Fatima

    Vaker sambal eten en peper dat helpt ook om wormpjes dood te krijgen. Of theelepel gemalen feneriek slikken in de morgen. Dat helpt ook.

    Reageren
  25. Judith

    Wat bij onze dichter goed hielp tegen de jeuk savonds was even in een warm bad (het was gillen steeds rond 23:00) en daarna sliep ze dan weer. De kokosolie ga ik de volgende keer ook zeker gebruiken! Bedankt voor de tips!

    Reageren
  26. Sandra

    Mijn dochtertje van 4 is erg gevoelig voor wormen, helaas en wel 2 a drie keer per jaar een kuurtje nodig. Ben er achter dat de combinatie van knoflook en kokosolie echt subliem werken voor directe verlichting en goede nachtrust! ik snij een klein puntje van een teentje knoflook en doop die in kokosolie (biologische versie van de tuinen) die breng ik dan in als zetpil en smeer de anus rondom nog wat extra in met de kokosolie. mn dochtertje slaapt als een os daarna 🙂
    Ze zeggen dat tea tree (olie) de wormen en eitjes ook zou doden, maar heb dat nog niet geprobeerd...iemand anders wel ervaring daarmee, dan hoor ik dat graag! Ik haal altijd een kuurtje bij de huisarts, maar vraag me af als je het inbrengen van zo'n stukje knoflook een aantal dagen doet of je dan ook niet hetzelfde effect hebt en de wormen ermee kan uitroeien? Weet iemand dat? want vind het toch iedere keer vervelend n kind vol te moeten gooien met die chemische medische middelen 😉

    Reageren
    1. Moedermetvragen.nl

      Bedankt voor deze extra tips. De kokosolie/ knoflook werkt dus goed voor jullie! Ik heb laatst ook een mengsel gemaakt van olijfolie waar ik snippers knoflook in had laten weken (24 uur). Dit gaf ook verlichting.

      Reageren
  27. MAM

    Bedankt voor alle tips!

    Ik geef nu al twee dagen dat watersap van ui. Ik ga dit twee weken lang doen.

    Na het douchen smeer ik haar anus met kokosolie.

    Zojuist heb ik ui gesmeerd op de onderbroek (billen kant) van mijn dochter, ik wil dit morgenochtend en ‘s avonds weer herhalen. Ik hoop dat die wormpjes dus niet meer naar buiten komen door de uiengeur.

    Ze neemt elke dag twee knoflook capsules, maar ik ga dit verhogen naar 6. Twee na elke maaltijd.

    Morgenmiddag en avond ga ik ook ui smeren onder haar nagels.

    Ik laat jullie weten hoe dit alles is gegaan.

    Reageren
  28. Gerdine van der Linden

    De meest effectieve middelen tegen wormen zijn juist heel lekker voor kinderen. Namelijk Ananas, papaya, pompoenpitten en wortels. Ik zou zeggen, smootie maken of fruitsalade en huppa, dood die wormpjes.

    Ui en knoflook werkt zeker wel goed, maar dit werkt beter en is prettiger voor je kindje!

    Reageren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *